Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 iunie 2011

E nevoie de UE?

Tot mai multe voci spun ca idealul european de a crea o superconglomeratie de state sucomba sub greutatea realitatilor economice si politice a celor mai multe state membre. Grecia a dat tonul si nu e pentru prima data cand statul elen face pielea gaina germanilor care par a sa se fi saturat sa sustina din contributiile propriiilor cetateni coruptia, impotenta birocratica si politica a urmasilor lui Aristotel. Intr-un fel e de inteles. Germania, sa nu uitam a facut mari eforturi de reconstructie dupa al doilea razboi mondial si au ajuns in foarte scurt timp cea mai dezvoltata tara din Europa. Mai sunt si alte tari ingrijorate cum ar fi Olanda sau Angliea care nu mai suporta limba de lemn a Bruxellului si fara ipocrizie pun degetul pe rana. Dar a fost vreodata o Europa unita, e intrebarea care ne-o putem pune, fireste fara a discuta problema Romaniei care este oarecum marginala si irelevanta in efortul de constructie a unui suprastat european. Care a fost motivatia unificarii statelor europene, ar fi prima intrebare. Romanticii spun, ca exista o identitate comuna, una europeana si ca aceasta a fost fundamentul unificarii europene. Pana una alta comunitatea europeana a functionat si inca o face articulata pe un model economic care a fost gandita ca o contrabalanta la economia americana si mai recent cea chineza. Eu as fi totusi curios care este argumentul identitatii europene, adica, cu alte cuvinte despre ce tip de comunitate vorbim: una culturala, una in jurul principiilor politice, una religioasa. Fara indoiala le putem discuta pe toate pe rand dar ma tem ca totusi diferentele intre statele europene sunt majore si ca teoria unei identitati europene (in forma, poate, a multiculturalismului) este pura utopie. Si totusi s-a putut, UE exista, dar cum? Eu personal cred ca e vorba strict de o uniune economica si ca in lipsa a unui alt liant care sa legitimeze o astfel de structura superstatala ea nu va rezista multa vreme. Iata moneda unica are mari probleme si n-as vrea sa intru in detalii, se stie in mare care e cauza, dar ma intreb: e nevoie de UE in forma in care ea exista de acest monstru birocratic destul de anemic cand trebuie sa reactioneze la provocari reale? Ce s-ar intampla daca Germania revine la marca germana, italia la lira etc etc. si daca fiecare stat membru va incerca singura sa-si gestioneze criza? Nimic. Eu cred ca teama ca UE se destrama este nejustificata. Sigur e un vis frumos si eu sunt in totalitate pentru o comunitate europeana, "o unitate in diversitate" dar pana nu stabilim concret ce ne leaga eu cred ca si vechea formula a unei Europe "dezbinate" poate supravietui fara probleme.

3 comentarii:

  1. Teama ca UE se destrama nu este deloc nejustificata, depinde de a cui teama vorbim
    In mod logic statele care sunt in UE si iau mai multi bani de la UE decat dau au toate motivele sa se teama, pe de alta parte poate tarilor superdezvoltate care dau mai mult decat iau le va fi posibil mai bine, desi au acces la forta de munca mult mai ieftina din UE si asta nu e neaparat un lucru rau.
    Cand vorbim de teama cred ca vorbim ce consecinte negative apar daca desfintam UE ori situatia este cam diferita pentru fiecare stat membru. De asemenea benefiiciile sunt evidente in economie in special prin circulatia marfilor in interiorul UE si nelegat de economie a cetatenilor. Totusi nu ar trebui sa uitam si efectul legislativ al UE asupra tarilor membre si anume uniformizarea legislatiilor si de obicei in sens bun.
    Eu observ mai mult elementele benefice ale UE si putine parti negative si din acest motiv anumitor state poate chiar si celor mai dezvoltate ar trebui sa le fie si putin teama de desfiintarea ei.
    Ue poate face fata mult mai usor SUA si cHina fata de fiecare stat individual.
    Un ultim aspect mai general pe care il observ eu acum ar fi cel al cooperarii sporite a statelor Europene care in general aduce beneficii indiferent de domeniu (Economie, justitie, sanatate ,armata etc).
    P.S Pt Romania chiar imi e teama, UE era cea care mai putea influenta pozitiv chestia asta caruia cu greu imi vine sa-i zic tara. Daca nu Ue atunci cine, rusii, chinezii ? we are doomed :D

    RăspundețiȘtergere
  2. we doom ourselves anyway. Eu cand ma gandesc la destramarea UE nu cred ca neaparat conventiile economice intre state se vor anula. Libera circulatie a marfii desfintarea granitelor (vamilor) cred ca ar ramane, ceea ce ar disparea ar fi doar parlamentul european cu tot aparatul sau birocratic. Nu stiu daca e nevoie de el. Sigur pentru statele care sug de la tzatza Eu ar fi dezastruos dar totusi pana cand pot tolera statele dezvoltate coruptia si incompetenta din grecia, romania, ungaria, slovacia, bulgaria, italia etc etc

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie personal UE mi se pare ceva mai diferit, eu nu cred ca este vorba de o uniune propriu zisa ci mai mult de o noua metoda regionala de colonizare.
    Practic este o forma de cucerire economica si nu militara, o colonizare pasnica "oarecum". Nici un moment nu am crezut ca nucleul acestei uniuni baga fonduri si timp in saracii vecini subdezvoltati doar pe motivul bunului samaritan.
    Grecia poate sa faca cata forfota vrea este vandut, a devenit o colonie a germniei in mare parte fiind ea finantatoarea in mare parte...practic am vazut colonizarea economica "pasnica". Asa vor fi mancati toti care merita mancati...

    (ciubi)

    RăspundețiȘtergere