Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 martie 2011

Ce este inteligenta? Se poate masura inteligenta?

Daca pornim de la premisa ca suntem homo sapiens sapiens, atunci cred ca nu gresim, daca spunem ca inteligenta este diferenta noastra specifica fata de patrupede, de exemplu. Evident, distractia e ca nu toata lumea e la fel, inteligenta nu e distribuita uniform la toti "humans". Asta ne enerveaza uneori dar ne poate si distra cand suntem bine dispusi. Eu sincer nu pot defini inteligenta si nici nu cred ca o simpla definitie, universala si imuabila poate sa cuprinda tot ceea ce inseamna inteligenta. De asemenea, eu cred ca inteligenta nu se poate masura, nici prin IQ si nici prin alte metode "oculte" pentru simplul fapt ca sunt multe tipuri de inteligenta: inteligenta matematica, logica, artistica, sociala etc etc. Dar daca totusi ar trebui sa explic unui extraterestru ce e cu inteligenta umana, m-as rezuma la a spune ca ea implica musai o gandire critica, asta am mai spus-o, si desi nu o pot defini pot sa spun ca, inteligenta creste odata cu capacitatea de abstractizare adica de a conceptualiza ceva de la simplu la complex. Cu cat discutam lucruri mai abstacte, adica care sunt mai departe de senzorial, cu atat cred eu, ne putem socoti mai inteligenti.

15 comentarii:

  1. "Daca pornim de la premisa ca suntem homo sapiens sapiens, atunci cred ca nu gresim, daca spunem ca inteligenta este diferenta noastra specifica fata de patrupede, de exemplu"

    "Tu spui ca diferenta specifica fata de animale a omului este logica, buuun, altii spun ca religia, altii spun ca afectivitatea, altii spun ca posibilitatea de a sta pe verticala, in fine, teorii si teorii unele demonstrabile altele nu, si eu cred ca toare la un loc ne fac oameni sau nu. "

    2 citate din acelasi autor intr-un loc e alba iar cand argumentez eu acelasi lucru atunci e gri spre negru

    Referindu-ne la subiect
    wikipedia zice "Inteligența este facultatea de a descoperi proprietățile obiectelor și fenomenelor înconjurătoare, cât și a relațiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi."
    dexu zice "Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior"
    Altii zic ca inteligenta nu are legatura cu experienta acumulata anterior si se refera doar la capacitatea de a rezolva probleme absolut noi, sau intelegerea unor lucruri noi.
    De asemenea as zice eu ca formularea "gandire critica" este un pleonasm. Gandirea nelogica, necritica mi se pare negandire, nebunie etc.
    Acum daca nu putem defini un termen adica inteligenta atunci nu il intelegem si vorbim despre nimic. Orice cuvant insemna ceva si acel inteles al lui trebuie sa fie clar si chiar ar fi bine daca acel cuvant are acelasi inteles pentru persoanele care il folosesc.
    Eu nu inteleg cum folosesti un termen pe care tu nu il intelegi :P.Exagereze putin.
    Dar ca exemplu inteleg ce inseamna si la ce se refera matematica chiar daca nu sunt olimpic la matematica, de asemenea inteleg ce este filozofia, religia, viata chiar daca aceti termeni sunt intelesi diferit de persoane dar fiecar intelege ceva relativ clar si poate defini ceea ce intelege prin aceste notiuni/cuvinte.
    Reiterez: fiecare cuvant are un inteles abstract daca nu stii care este el nu prea avem ce discuta. Alegi in inteles pe care il atribui tu acelui cuvant si avem ce discuta.
    Poti sustine ca intelesul pe care il dau eu cuvantului este gresit cum oarecum am procedat eu cu "gandire critica"()
    Dar trebuie sa umpli locul ramas liber prin eliminare definitiei mele cu o alta definiti pentru ca altfel iarasi nu avem obiectul muncii.
    Daca alegi definitia adresata extraterestrilor ca esenta a cuvantului inteligenta atunci aceasta este sigur masurabila. Sunt o gramada de teste care chiar asta masoara, de asemenea sunt modalitati de masurare a capacitatii de abstractizare.

    RăspundețiȘtergere
  2. gandirea nu este totdeuna critica. Daca aplici o formula oriunde, iti trebuie gandire sau inteligenta dar nu neaparat critica. Sunt de acord ca abstractizarea sau formalizarea pot fi metode si se pot invata, dar nu le poti intelege fara inteligenta. Sa luam un exemplu. Un cuvant care desi are conotatii senzoriale, are si o determinare abstracta: realitatea. Sa consideram, bunaoara realitatea ca actualizarea unica a unei infinitati de posibilitati. Aceasta perceptie sau intelegere a relatitatii, necesita un anumit grad de inteligenta. Degeaba ii spun asta la socru meu ca va zice pe buna dreptate ca imi bat joc de el. Dar sa nu ne cramponam de exemple, sa nu ne apucam acuma sa incercam sa definim realitatea ca iarasi deviem, dar perceptia ei, abstracta implica neaparat inteligenta. Dar iarasi dificultatea survine ca din ceea ce eu am incercat sa demonstrez nu reiese o definitie a inteligentei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. pe mine m-a spart gabor :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa fiu rau un pic cu Descartes
    Din raspunsul tau pe langa textul pe care nu il inteleg pot sa deduc ca:

    probabil ti-e mai greu sa te exprimi in romana/engleza decat in maghiara dar noua ne este mult mai greu daca nu imposibil sa te intelegem.
    ori poate doresti sa discuti doar cu Sebi in acest caz ceilalti cititori poate se simt un pic ignorati sau chiar jigniti.
    E minunat cu pluralitatea de culturi dar daca nu ne intelegem om cu persoana parca nu e chiar asa minunat asta referitor si la discutia noastra cu privire la invatamantul in limba materna uite una din consecinte.
    Banuiesc ca nu e intentia ta sa ignori sau jignesti si totusi o faci iar lucruri din astea marunte mai mult sau mai putin insingnifiante se aduna si formeaza la unii un sentiment antimaghiar. Astfel in loc sa astupam groapa dintre popoare de multe ori fara sa vrem o adancim.
    Stiu ca blogul lui Sebi se doreste un blog multicultural si lingvistic si totusi comunicarea din punctul meu de vedere ar trebui facuta in asa fel incat sa fie inteleasa de cat mai multa lume astfel in acest caz tu ar trebui sa asiguri traducerea fiind acela care doreste sa comunice ceva si sa se faca auzit/inteles.
    Chiar daca iti vine mai greu sa te exprimi in romana si anumite chestii nu vor iesi exact cum ti-ai dori sunt sigur ca te vom intelege mult mai bine decat te intelegem acum.

    alles gutte (traduecre : sa va loveasca guta) :P

    RăspundețiȘtergere
  6. nea volvo..:):) super traducerea de mai sus..:):)

    sebi..nu pot sa fiu de acord cu ce zici tu in primul post..cum ca "Cu cat discutam lucruri mai abstacte, adica care sunt mai departe de senzorial, cu atat cred eu, ne putem socoti mai inteligenti"

    pt ca atunci inseamna ca domnii de la academia romana..(si unii politicieni) is cei mai despteti oameni..pt ca vorbesc numa de lucruri abstracte...(ca de multe ori nici ei nu le inteleg sau nu stiu despre ce vorbesc..e alta poveste )

    acum serios fiind...cel de la nasa..care studiaza gaurile negre...sau gang bang-ul nu il consider cel mai itneligent om de pe pamint..doar pt ca vorbeste si studiaza lucruri abstracte...cind se prea poate ca omu ala nu stie sa deschida o usa de la casa lui singur..fara ajutor de la ma-sa...si de multe ori chiar asa se intimpla :):)

    sau sa luam un exemplu mai aproape mie..prostul de serviciu :):)
    stiu un baiat..cuuult..si intligent si tot ce vrei..da nah..cica sotie-sa schimba mai iute ca el becu..sau monteaza mai iute carutzu..:):):)

    RăspundețiȘtergere
  7. Adi, posteaza si omu de doua ori pe blog si tu te sfadesti cu el. Stii cand o s-o mai faca. Never. Asta apropo de efecte. Oricum eu i-am spus omului sa scrie in ce limba vrea eu voi traduce. N-am avut inca timp, dar o voi face, asa ca vina e a mea. voi reveni.......

    RăspundețiȘtergere
  8. eu cred ca inteligenta emotionala este cea mai importanta :)

    inteligenta emotionala = intelegerea si gestionarea emotiilor pentru a crea relatii armonioase cu cei din jur

    http://www.inteligenta-emotionala.ro/inteligenta-emotionala/prezentare/

    RăspundețiȘtergere
  9. pai sebi..mai banezi tu o doi trii de aci..si ai rezolvat-o cu blogu..hihih

    noroc ca e free :):) ca de te mai costa si hosting..si bla bla....atunci puteam discuta de inteligenta :):):)

    RăspundețiȘtergere
  10. faptul nu stie sa monteze carutul sau sa schimbe becul, asta nu inseamna ca nu-i inteligent. inseamna doar ca e neindemanatic. atit.

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am gandit si eu :) si am gasit asta. Inteligenta e relativa. Daca oamenii sunt mai inteligenti ca orice animal, cel mai neinteligent om e mai inteligent decat cel mai inteligent animal.

    Eu cred ca totusi nu e adevarat.

    Exista mai multe tipuri de inteligenta. Cea a asocierilor abstracte se masoara prin teste IQ, cred. Mai exista inteligenta emotionala - relativ la felul in care reactionam in situatiile din fiecare zi. Sunt lucruri foarte diferite, chiar cu IQ mare poti fi foarte "prost" in deciziile pe care le iei in ce priveste viata ta.

    Eu cred ca inteligenta se masoara cu rapiditatea cu care se "fac sinapsele". Prin cat de repede si de mult intelegi dintr-o situatie data.

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi pare rau ca n-am apucat sa traduc postarea lui Gabor cu atat mai mult cu cat omul s-a suparat si si-a anulat-o. Nu eu i-am scos-o de pe blog ci el insusi. Cat despre definitiile inteligentei pe care le dam aici fiecare, trebuie sa spun ca nu ma apropiu prea tare de intelegerea conceptului. Uitati-va si voi deja avem cel putin 10 definitii. Multe definitii inseamna nicuna.
    @flo. Exista si ceea ce Aristotel numea inteligenta practica (phronesis). Sunt de acord, cum n-as putea fi, dar eu nu despre acest tip de inteligenta as dori sa vorbim, inteligenta omului care insurubeaza repede si eficient un bec, mai mult, eu nu as vrea sa vorbim nici de inteligenta tehnica, adica a celui care rezolva foarte repede o problema tehnica. Eu propun sa discutam despre inteligenta in general, daca ea, exista asa numai "in general", daca se poate defini si eventual masura.
    Si inca o data, imi pare rau Descartes, dar daca mai postezi si sper sa o faci, in limba maghiara daca vrei, o sa incerc sa traduc mai repede astfel incat sa inteleaga cat mai multi..

    RăspundețiȘtergere
  13. Inteligent este cel care:
    - se poate adapta singur la situatii noi,
    - are capacitatea de a rationa,
    - intelege legaturile dintre fapte,
    - descopera intelesuri
    - recunoaste adevarul
    - invata,
    - isi imbunatateste performantele pe baza experientei trecute

    vedeti si voi, e greu sa fii intelijent :):):):)
    mai bine pro si happy...

    RăspundețiȘtergere
  14. sebi propun ca urmatorul post sa fie "ce este prostia? se poate masura prostia?"
    ar fi interesant :)

    RăspundețiȘtergere