Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 octombrie 2010

Putina Istorie si Educatie

http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil

Eu as introduce acest film in programa de invatamant in clasa a xi-a sau a xii-a cu niste consideratii de rigoare pentru tineri.
Cu discutii pe niste probleme esentiale ca de exemplu ce-l defineste pe om, ca specie , ca individ .
Ce importanta are locul nasterii sau nationalitatea parintilor inclusiv relatia cu religia a acestor lucruri si poate multe altele.
Si poate cel mai imperios exercitiu ar fi indemnarea elevilor sa-si imagineze ca s-ar fi nascut in alta tara cu alta religie si cu alta etnie si consecintele acestui fapt asupra vietii lor.
Cu cateva exemple simple sa te nasti tigan in romania, evreu in zona si timpul nazistilor germani , ucrainean si sa traiesti timpurile specificate in documentar, femeie intr-o tara unde religia islamica e cea de stat si poate alte cateva exemple.
Poate ar intelege ca nasterea ta in pozitia in care te afli atat in societate cat si spatio temporal e doar o intamplare si ca maine totul se poate schimba in contra ta. Exemplul din film al ucrainienilor e inimaginabil si din nou mi se demonstreaza ca realitatea bate filmul in modul cel mai negativ posibil.
Eu cred ca toti elevii(oamenii) de la o anumita varsta ar trebuie sa vada ororile de care suntem capabili si motivele care duc la astfel de intamplari.
Poate am avea putin mai multa minte si toleranta.

Adi Volvo

2 comentarii:

  1. Sunt absolut de acord. De fapt eu nici nu inteleg cand sunt astfel de filme, si sunt multe, ele circula pe net, de ce majoritatea profesorilor se limiteaza la a face treaba la catedra numai cu manualul. Vremurile s-au schimbat, luati dragi profesori un proiector si macar o data pe luna puneti un film din asta. Dar, sigur, e mai usor sa te lamentezi ca, vai, elevii stau prea mult pe internet. Daca stau mult si daca descopera si astfel de filme, deja n-au stat degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa i-a scoala un proiector ... si ar trebui profesori cu Iq +2 ...dar din pacate acest sistem nu da asa ceva ...oricum pt banii aceea dc ai vrea sa fii profesor?
    (btw idea e buna si ar merge si la Istorie si la filosofie chiar si la educatie civica, dar este prea util ca sa se faca asa ceva oricum)

    (ciubi)

    RăspundețiȘtergere