Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 decembrie 2010

parerea voastra? wikileaks - good or bad?

salutare...poate ati citit deja sau auzit intreviul lui julian assange cu time.com despre wikileaks si ceea ce face acest site..
daca nu..aveti aici link-ul:

v-as intreba parerea voastra...poate mai punem aici de o polemica..

eu as fi tentat sa le aprob actiunile si sa spun ca guvernele lumii (etc) ar face mai bine sa dea explicatii sau sa faca niste schimbari si nu sa se cramponeze de intrebarea "cine sint sursele" si cu cum sa i-o traga lui nenea julian (care amu e numit si terorist) pt ca le-a facut publice secretele si greselile si nesimtirea crasa.

adica..sa pornim de la cauza: daca aceste greseli si secrete nu erau, wikileaks nu avea ce dezvalui...asta e problema ....si nu faptul ca au fost dezvaluite...

ah..ca sa nu il injurati pe sebi...postat de florinel coada de purcel

8 comentarii:

  1. Am discutat despre asta ieri cu gabor si adi volvo si se pare ca iarasi sunt bimpotriva tuturor. incep sa-mi pun intrebari. poate totusi nu-s asa de destept cum ma credeam :)))Revin cu detalii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. deci tu nu esti de acord sa le publice? deci secrete sa fie...:):) si sa nu se stie..de ex..cum de ex...scumpii soldati americani..deschid foc..si redeschid foc..chiar daca nu riposteaza nimeni...
    si apoi..asta e collateral cajualties...

    uite aci un link..
    http://colateralmurder.com/ cam ce se intimpla citeodata...si asta dupa tine ar trebui sa ramina secret????

    te bat mai..te bat..

    tu ai si un bun securist..hihi
    zi si tu ca basescu a devenit presedintele tau..cind fugea dupa sarkozi..si ala il evita ca pe rabie :):):)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu. N-am spus asta. Nici vorba, acuma daca s-au "leaked", asta e. N-o sa-i taiem omului capul. Ma intreb doar, eu cu mintea mea odihnita si inca neparanoizata, sper, ce credibilitate pot avea astfel de informatii. Daca nu chiar, ele, serviciile secrete si nu neaparat cele americane sunt cele care raspandesc scurgerile. Stiti copiii mei, de regula, stiu din filme, daca serviciile secrete descopera de exemplu un agent dublu, de multe ori nu-l desconspira ci ii furnizeaza mai departe informatii amestecate unele reale altele nu, doar cu scopul bine calculat de a ameti inamicul. Ce va face sa credeti ca n-ar putea fi si asta o mare manipulare? Eu nu-s asa sigur. De fapt aici vreau sa duc eu discutia si propun s-o reluam de aci- e nevoie si obligatoriu ca toate informatiile sa fie accesibile public?, de unde vom stii vreodata ca ele nu sunt trunchiate, nu sunt pregatite special pentru manipulare. Lumea serviciilor secrete si a diplomatiei, e mai degraba o nebuloasa si daca n-ai o imagine si informatii complete vezi doar o parte a realitatii si uneori viciata de posibile "malentendus". Cateodata, mai apar scurgeri spre deliciul voyeuristilor, dar parerea mea este ca nu tot ce se intampla in spatele scenelor trebuie aratat public.
    P.s. despre soldati florine, am aflat ca soldatii americani faceau lucruri abjecte, dar analizeaza si tu putin ce-am aflat de fapt, ceea ce un om normal banuia si chiar stie, anume ca razboiul e de obicei nedrept si ca astfel de abuzuri se intampla si raman de regula nepedepsite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci aci pot sa iti dau dreptate.desi wiki zice ca ei verifica f serios, trimit jurnalisti sa verifice etc. Da s-ar putea f bine sa fie tot manipulare:):) intentionat lasata sa leaks pt fraieri sau pt a distrage de la lucruri mai imp.
    Pa:)

    RăspundețiȘtergere
  5. sebi..dar vezi de ex..ca soldatul care a dat lu wiki video-ul cu collateral murder...
    e la puscherie...asteapta trial...:):)
    deci...iar nu pushca cu teoria ta...daca ar fi asa...nu s-ar fi aflat cine a dat filmarea...

    dar asta nu exclude ca unele leaks sa fie orchestrate..

    RăspundețiȘtergere
  6. Prolema este pusa astfel de Sebi
    "e nevoie si obligatoriu ca toate informatiile sa fie accesibile public?, de unde vom stii vreodata ca ele nu sunt trunchiate, nu sunt pregatite special pentru manipulare. Lumea serviciilor secrete si a diplomatiei, e mai degraba o nebuloasa si daca n-ai o imagine si informatii complete vezi doar o parte a realitatii si uneori viciata de posibile "malentendus". Cateodata, mai apar scurgeri spre deliciul voyeuristilor, dar parerea mea este ca nu tot ce se intampla in spatele scenelor trebuie aratat public"
    Cu acest lucru as fi de acord in principiu, in teorie si mai ales intr-o lume a oamenilor cinstiti, morali , inteligenti, altruisti etc
    In practica si in lumea relativ mizera din punctele de vedere enumerate mai sus trebuie sa pun putin altfel problema.
    Am sa incep cu o intrebare care ar fi solutia ta ? Sa cenzuram site-ul? sa-l arestam? sa-l omoram? adica pe scurt cam orice masura iei, incepi de la cenzura si urci inspre crima, omul facand totul legal, nimic din ceea ce a facut nu este ilegal.

    Intreg citatul tau Sebi se poate aplica exact si presei adica posibile informatii trunchiate, intentionat sau nu, voyeuristi, diplomatie, public etc ori unul din rolurile presei in democratie este chiar acela de a descoperi diferitele defecte de toate tipurile din societate, de a informa asupra a tot ce se poate. Daca publicul este interesat sau nu este treaba lui.
    Este unul din drepturile fundamentale ale omului, am sa dau citatul din Declaratia drepturilo omului :
    "Articolul 19.
    Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opniii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspândi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat"
    Sebi tu cunosti istoria mult mai bine ca mine si cred ca iti dai seama ca acest drept a fost inclus acolo tocmai pentru ca incalcarea lui duce la savarsirea unor abuzuri de diferite gravitati de la foarte mici la foarte foarte mari.
    Rolul acestui articol este de a ne proteja pe noi toti impotriva acestor posibile abuzuri care pot fi cu mult mai grave decat consecintele deconspirarii a 1-2 poate 5 spioni sau oameni sub acoperire.
    Am sa incerc sa pun problema si din alt punct de vedere.
    Tu pornesti de la ideea ca acestea sunt jumatati de adevar sau minciuni.
    De ce nu pornesti de la ideea ca sunt adevarate?
    Inteleg am si eu dubii despre orice informatie publica, dar atunci de ce nu ai aceeasi opinie si deci pedeapsa si fata de presa si televiziune sau internet.
    As vrea sa propun trei argumente in favoarea realitatii celor postate pe acest site :
    1. Numarul imens de documente sunt mii si mii de pagini, falsificarea unui asemenea numar de documente necesita o investitie atat ca timp cat si ca bani uriasa. Cine ar face acest lucru si mult mai important cu ce scop ? Adica ce ar fi reusit acel falsificator prin acest demers , Concluzia mea : nu mare lucru deci nici o investitie de acest gen nu ar merita facuta.
    2. Argumentul mai convingator pentru mine este urmatorul :
    Nimeni nu spune si dovedeste ca aceste acte postate sunt niste falsuri ori persoanele vizate au si puterea si mijloacele sa o faca daca ar fi cazul.
    3. Un argument oarecum ocolit este urmatorul
    De ce se urmareste izolarea, pedepsirea etc acestui individ, inclusiv s-a luat in discutie asasinarea inteleg daca informatiile prezentate nu sunt reale si deci nu prezinta un pericol iminent si real pentru anumite persoane/tari.
    Parerea mea este ca tocmai faptul ca sunt reale si sunt facute publice ii deranjeaza pe cei vizati.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca bine am retinut este cercetat pentru comiterea unei infractiuni de viol si nu la acest lucru m-am referit mai sus.
    Daca chiar a facut-o e un rahat si merita sa infunde puscaria.
    Eu din experienta profesionala stiu ca la violuri sunt mari probleme in a sti in realitate ce s-a intamplat adica a fost un act consensual sau chiar viol. Deseori intervin remuscarile, parintii etc si se schimba declaratiile din mers.
    Nu incerc sa il absolv pentru ca nu am idee daca e vinovat sau nu dar se poate imbratisa teoria conspiratiei si din alta parte.
    Si o ultima problema desi nu a fost luata in discutie dar probabil va fi:
    Nu conteaza calitatea omului si daca ar fi comis violul totusi dreptul lui de a publica si dreptul nostru de a avea acces la ce publica el ramane valabil si trebuie in opinia mea respectat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adi ai citit prima propozitie din cometariul meu? Prima. Am fost destul de clar acolo cu privire la soarta individului. Nici nu ma intereseaza prea mult persoana lui.
    Pot accepta,ca, in extremis aceste "leakeage" pot fi benefice. Dar iarasi cred ca nu m-am facut bine inteles. Intrebarea e daca sa zicem ele apar zilnic. Desfiintam serviciile secrete? Statul sa ofere transparenta TOTALA asupra TUTUROR actiunilor sale publice, diplomatice, militare etc. etc.? Asta e intrebarea mea.

    RăspundețiȘtergere