Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 ianuarie 2011

Religie si societate!

Postarile despre si cu religie nasc totdeauna polemici vii. Scot asadar asul din maneca. Intrebarile mele sunt: care e locul religiei in viata privata a cetatenilor? (ma refer in primul rand la cei care fac parte din asa numita civilizatie a Occidentului,includ aici, imprudent si Romania). Are religia vreun rol in viata privata? Ne schimba cu ceva? Ne da repere morale? E total inutila? Va rog poftiti, poftiti. Va reamintesc ca toate opiniile voastre ar trebui sa fie argumentate. Tzuc!

57 de comentarii:

  1. daca inca o data mai incluzi romania in tarile vestice...iti administrez o bataie sora cu moartea :):)

    romania..trebuie inclusa cu tari ca turcia...si grecia..si dupa capul meu..as zice eu si india...
    aia ne sint stramoshii..si de acol ne tragem...nu de la ram :):):):)

    mai departe...religia...ar trebui sa aiba un rol si in viata privata...da..sa dea repere..sa ne influenteze...sa ne faca sa traim mai moral...etc...
    si aici vine un mare paradox dupa mine...de fapt...stai..mai multe paradoxuri..dar sa le luam pe rind..
    1- cel mai mare paradox e...ca romania e o tara in care toti cred...si bunicu si bunica si purcelul si purcica... adica sintem religiosi (amu ca religia asta se manifesta ca o superstitie...e partea a doua) deci..toti cred..si sintem una din natiile cele mai corupte din lume...super...deci religia ne influenteaza foarte mult...adica deloc..
    doar se vede si cind stau dobitocii la coada la apa sfintita...nu?? si acolo incercam sa trisam si sa furam si sa nu stam la coada..ci sa ne bagam in fata..folosind un copil de citeva luni..pe care il tinem in brate..ca sa ne bagam in fata...sa furam din bunatatea lu dumnezo....
    halal natie...jeg si foame...

    2 alt paradox e dupa mine..deosebirile intre..ortodosci si catolici...care is de la cer la pamint..ia uite-te la natiile ortodoxe..ca si grecii..rusii, romani, bulgari, ma refer aci si la bizant...care is f religioase...da is cele mai josnice natii...se cam bate cap in cap..religia cu nesimtitea si cainoshenia din aceste tari...

    pe de alta parte..uite natiile catolice...cu cit sant mai avansate fata de tarile ortodoxe...
    deci aci as fi tentat sa zic...ca da...religia influenteaza natia si omul....

    si paradox 3...in care compar protestantismul..si neo-pocaitismul...din tarile care sint si mai avansate ca tarile catolice...unde as zice...ca omul a ajuns la un grad de civilizatie mult mai inalt...unde deja religia nu mai influenteaza omul si natia..ci poate fi chiar invers....

    oho...ce p...le peste cap o sa imi iau eu pe aci pe blog..in maxim doua zile zic eu..hihih

    va tzuc pe toti..si iti doresc draga blogule lui sebi..sa traiesti cit patriarhul teoctisct...

    ah..ma iertati..am o intrebare....poate cineva ma lumineaza...
    patriarhul romanieie..nu stiu cum il chiama pe asta actualul...da sper sa fie curind..fostul :):):):)
    dar teoctist...era numit..(tot asa se spunea la radio si tv...) "prefericitul patriarh al romaniei si loctiitor al capadociei...."
    poate cineva imi explica..aberatia asta...peste care toti trec cu vederea...
    cum dreac poa sa fie un om..loctiitor al capadociei??? al unei regiuni??...chiar asa timpiti sintem de nu ne sare in ochi?

    ma iertati ...am divagat...
    pa :):):)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. in primul rand cred ca corect e paradoxe, ca mie asa-mi spunea fostul meu prof care mi-o predat filosofie antica si medievala. Apoi paradoxul tau asta primul pe care l-ai amintit e patentat demult de subsemnatul si deci nu e observatia ta fina ci a mea. Te rog sa-ti ceri iertare. Acuma in legatura cu diferenta

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stii nici sa termini o fraza ma?:):):):)

    sa ii spui la domn prof..mare filozof...ca nah..mai intii incepi sa inveti limba romana..apoi te faci filozof....si inveti pe altii...:):):):)

    e paradoxuri..ca si succesuri...
    daca tu ai zis..primul..apoi pun ghilimele..si cer scuze..hihihi :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  5. scuzele accepted, m-am luat cu altele de aia n-am terminat...amu va tin in suspans...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e frumos ce faci Sebi!
    Tu trebuie sa-ti exprimi primul parerea
    Eu pe cine toc ?

    btw voi 3 cand va porniti sunteti super funny
    Always a pleasure :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cateva roluri al religie ar fi :
    Cod de legi si sperietoare pentru cei care le incalca.
    Cod moral
    POate oferi :
    un scop al existentei noastre (in afara celui materialist)
    sentimentul de aparenenta la un grup
    ajutor pentru cei nevoiasi
    alte idei la ora asta nu am.
    Oricum rolul ar fi destul de important daca ar fi cat de cat luat in serios de cineva si folosita putin logica, dar cum logica si religia nu se impaca cu asta ne-am procopsit.

    Religia cum o vad eu a aparut pentru a impune o anumita ordine, moralitate , obedienta. si se adreseaza mai ales maselor largi. Dar daca insusi conducatorii bisericii nu au legatura cu principiile doctrinei lor ce sa ceri de la restul?.
    Apropos ultima stire pe care am vazut-o a fost ca actualul papa va fi beatificat pentru ca in 2005 a vindecat o bolnava de ceva... adica prin rugaciune l-a convins pe God all mighty to see the error of his ways si sa o vindece pe biata fiinta.
    All i can say is : Fucking Awesome!

    P.S. Parca suna mai fain in engleza :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine Adi...atunci schimb un pic intrebarea. Se poate trai in pace liniste si respectand un set de reguli morale intr-o societate perfect secularizata, i.e. intr-o societate unde biserica are un rol strict in viata privata? Exista morala laica? Functioneaza? E nevoie de religie pentru o aplica? Frica de pedeapsa e singurul instrument cu care poti construi o societate normala? Mai jos urmeaza si raspunsul pt Florin.See above.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu cred Florine in totalitate in determinsmul tau strict religios. Adica nu cred ca o societate este exclusiv rodul unei confesiuni religioase desi este evident ca odata, candva a log time ago in a galaxy....far far away a contat foarte mult religia. Exista intr-adevar o legatura intre specificul unei tari si religie dar nu cred ca se suprapune in totalitate cu mentalitatea poporului. Exista si foarte multi alti factori care definesc mentalul colectiv al unui popor (ex. evenimentele istorice, educatia etc etc.) In concluzie, e un pic fortat sa spui, de exemplu ca toate popoarele majoritar otrodoxe se aseamna si au aceasi perspectiva asupra lumii. Uite-te de exemplu ce diferente enorme sunt intre Serbia si Romania.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Patriarhul României, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei


    Care este legătura dintre Biserica noastră şi Cezareea Capadociei? De ce Patriarhul nostru este pomenit la sfintele slujbe ca „Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei“?

    Pe data de 10 octombrie 1776, patriarhul ecumenic Sofronie al II-lea şi sinodul său, la cererea domnitorului Alexandru Ipsilanti, au acordat mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti şi urmaşilor săi în scaun titlul de „Locţiitor al Tronului din Cezareea Capadociei“. Prin acest titlu, mitropolia Ungrovlahiei ar fi urmat îndată după patriarh, acest titlu onorific fiind o recunoaştere a importanţei mitropoliei Ţării Româneşti şi a contribuţiei aduse de Biserica noastră şi poporul român la susţinerea Ortodoxiei."

    RăspundețiȘtergere
  11. cool ce mai??? :):):)
    nashpie....mutumesc pt clarificare...:):):) dar se pare ca intrebarea mea ramine valabila :):):)
    cum dreac poa sa fie un om (fie el chiar un securist ca teoctist) sa inlocuiasca un tron?:):):) cum poa..o fiinta sa inlocuiasca un lucru mort, material substanta, ce o fi...
    noroc ca in goana dupa oarice titlu..orice titlu...ne anexam orice putem...dar in fine..nici nu stiu dupa ce mai imi bat capul cu domnii parinti si preasfinti si tata clica lor de doi lei..hihihih

    mai departe..cu religia si natiile..
    nea sebi..eu nu am spus ca religia determina natia....
    eventual invers..ca natia determina religia...:):):):)
    cu cit e mai evooluat poporul, natia, civilizatia, cu atit evolueaza si religia.. :):):)

    eu zic ca nu e fortat sa spui ca tarile majoritar ortodoxe au aceeasi perspectiva asupra lumii :):):) dar in fine...nu ma apuc amu sa va conving si pe voi...

    cit de intrebarea daca se poate trai in liniste respectind un set de reguli..si biserica sa aiba rol doar in viata privata...raspunsul meu este ca da..
    dar pt asta trebuie sa fie o natie civilizata, educata, cu un simt etic si moral, etc...adica...intr-un cuvint..trebuie sa fie oameni...si nu caini ca noi romanii :):):):):)
    si cu asta am zis totul cred eu...:):):):)

    RăspundețiȘtergere
  12. Esti foarte radical. Dar nu te contrazic :)

    RăspundețiȘtergere
  13. educatia , simtul etic si moral se dobandesc in primul rand in familie... asa ca, in mare parte, totul se rezuma la familia din care provii si la setul de valori morale ale acesteia, mostenit de la predecesori.
    pe de alta parte, un rol la fel de important il are scoala. ce invata copii romani la scoala? miorita, baltagul...invata cum baciul moldovean s-a unit cu baciul vrancean ca sa-l omoare pe cel ungurean :):):) deci....aici e buba:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Educatia...da...da (ofteaza).....hm....da educatia lucrului bine facut. asta ne lipseste cu desavarsire....si mie din pacate. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. pai noi avem educatia lucrului fusherit :):):)
    las ca mere si asa :):):):) si...daca fur un pic..nu se vede..si daca fur mai mult..poate ca tot nu se vede :):):)

    sebi..eu zic ca daca 1 milion de romani merg in elvetia...ar avea dinsii grija sa o faca ca romania in timpul cel mai scurt...:):)
    asta doar daca helveticii..nu ar pune mina pe pushca...si i-ar rari un pic pe faimoshii nosti conationali..sau ce dreac is :):):)

    RăspundețiȘtergere
  16. ar pune! is convins hehe

    RăspundețiȘtergere
  17. noi suntem flexibili, maleabili, inventivi, latini

    ei sunt rigizi, tipicari, fara imaginatie, constipati :):)

    and so on...

    RăspundețiȘtergere
  18. noroc cu noi..tanti nashpie...
    ce dreac s-ar face lumea asta mare fara romania :):):):)cred ca nu ar putea exista mapamondu fara romania....

    as mai adauga...ca viclenia..siretenia..josnicia..si lipsa coloanei..ca sa nu mai mentionam pupincurismul.. (ca asta inseamna inventiv...la romani) nu e o calitate..:):):)
    noi o credem calitate..hihi

    faptul ca eu ma descurc furind...tot ce aflu pe lumea asta(pt ca altii is cinstiti..si au fo fraieri sa aiba incredere in mine)..nu e o calitate...deloc..chiar pe dos...

    faptul ca eu ma descurc muncind pe branci..si pastrindu-mi cumva demintatea umana..si simtul civic ..etc..aia e calitate...

    dar in romania..o tara a non-valorilor...si a invers-valorilor..la ce ne asteptam?:):):)

    RăspundețiȘtergere
  19. ei lasa flo, ca mai sunt si oameni cinstiti (fraieri)in tara asta, care muncesc pe branci si pe bani putini...altruisti si dreameri, care vor sa-si ajute semenii :)
    nu suntem toti hoti si derbedei

    nu, nu, nu ! romania nu e o tara a non-valorilor ! avem multi oameni valorosi, care sunt apreciati la justa lor valoare atunci cand ajung pe afara.

    romania e o tara a valorilor inversate? asta da ! perfect de acord!

    intrebare: tu ii apreciezi pe toti cunoscutii la adevarata lor valoare? :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  20. >avem multi oameni valorosi, care sunt apreciati la justa lor valoare atunci cand ajung pe afara.>

    cind ajung afara??? hihih cu asta ai zis tot..hihihih
    nu mai trebe sa zic eu nimic..hihi

    da nu mai pot eu de cunoscutii mei..hihihih dreacu sa ii ia pe toti :):):):):) ca doar si eu is roman..hihihihihi

    te-am tzucat tu :):)

    RăspundețiȘtergere
  21. flexibili, maleabili= adica fara coloana, si vicleni, lichele
    inventivi= decat sa atace frontal o problema mai bine folosesc toata energia universului s-o ocoleasca
    latini= si totusi ortodocsi
    AILALTI:
    rigizi= nu rad ca prostu la orice gluma neserata si infantila
    tipicari= educatia lucrului bine facut pana la capat, fara compromisuri sau "mere si asa!"
    fara imaginatia= asta e prea groasa s-o comentez :(
    constipati= stiu cand e de lucru si cand e loc de distractie, la noi o siesta continua, am aci un coleg la crisul sus la etajul IV care si cand saluta face: HAAAAAA, de parca ar fi o vesnica sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere
  22. ioi am uitat de "VALORI"! tot aud cuvinte d-astea mari, pompoase si pretentioase. Ce valori? Ce-i aia valoare? Cine stabileste criteriile? Noi? La ce va referiti cand vorbiti de valoare? E un cuvant gol. Exact ca si: arc de triumf, popor, detasamente de dezapezire, institurional, etc etc. Sa nu le folosim pt ca la noi semnificatia lor e cel putin incerta daca nu compromisa. Mai bine ne-am vedea de treaba si sa nu to filosofam atata. Daca e vorba de valori culturale de exemplu, cu foarte mici exceptii toate valorile noastre au obtinut recunoasterea meritata in vest. Punct. Aici treceau la mina de sare sau mureau in saracie si anonimi.

    RăspundețiȘtergere
  23. need i say more?:):):)
    sau ajunge cit o prestat sebi?
    hai ca tac eu de data asta :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  24. e ciudata totusi aceasta meteahna a noastra de a lua defectele drept calitati si esecurile drept succese. Cre ca e o adaptare evolutiva la istoria noastra nu prea glorioasa ca sa vb in eufemisme.

    RăspundețiȘtergere
  25. pai cum ziceam eu..in intelepciunea mea..e o tara a non-valorilor si a invers-valorilor..

    e pe dreacu...asa am fo noi de cind am existat...ma fo schimbatori ca vintul..amu eram prieteni cu unu..amu cu altu..amu eram prieteni cu turcii..amu cica ne bateam cu ei..amu ii aduceam pe fanarioti...amu parca nu e mai placeau...
    noi cred ca si cind o venit romanii..de ne ocupara..si facura autostrazi ( zic si eu asa..hihih) si ne organizara si ne facura sa evoluam un pic..eu zic ca noua nu ne-o placut..hihihi ca doar nu om mere pe carare..cind noi putem mere altal prin tata campul cu griu..hihihi

    ai de capul nost..hihih bine ca nu ceteste multa lume blogu ista minunat al tau..ca m-a bate careva pe strada..hihihhi

    RăspundețiȘtergere
  26. @ sebi : totusi incearca sa definesti si afirmatia "fara imaginatie" :):)

    @flo: iar te-ai turat maxim... mi-a placut in mod deosebit ultima ta fraza:):):)

    dear guys, eu propun sa reluam discutia aceasta la nul pe vremea asta...poate pana atunci reusim sa scoatem capul pe afara si sa ne lamurim cum sta treaba cu democratia, multiculturalismul si treaba bine facuta de dincolo...tare mi-e teama ca unii dintre noi se vor mai dezumfla :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  27. shoricel de biblioteca18 ianuarie 2011 la 21:40

    Via DEX online:

    VALOÁRE, valori, s. f. I. 1. suma calităților care dau preț unei ființe; importanță, însemnătate, preț, merit.

    NONVALOÁRE s. f. 1.(fig.) om lipsit de valoare; nulitate. (< fr. non-valeur)

    RăspundețiȘtergere
  28. Shoricel, multumim, welcome pe blog, si noi avem dex online.
    nashpettte: Ce vrei sa spui fara imaginatie? Eu vorbeam de toata cultura occidentala. N-au imaginatie italienii, belgienii, nemtii, francezii? Na, da cum? Noi avem. Bugat. Avem o casa a poporului superba acuma construim si catedrala neamului. Avem di toate. Orase sinistre, gri, haotice, etc etc. DA fie pita cat de rea....tot mai bine in Germania! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. sa imi ziceti si mie..cum gasiti dexul online..ca eu fac ce fac..si nu gasesc...si m-as documenta si eu inainte sa postez prostii ca de obicei :):):)

    zicea o data..o fosta de a mea...apropos...de orase faine gri...si eram inca in cj...." numa tancurile lipsesc pe aci pe strazi..ca asa arata ca la/dupa razboi" si asta era in 2005 sau cit...:):):):)

    orashele nu is haotice...sebi..nu fii rau..
    jungla nu e haotica..ea are o ordine si ierarhie bine definite...amu ca tu nu le vezi..hihihi sau nu le poti intelege cu creierul tau..de helvetic hapciupalitic..aia e partea a doua..da noi romanii..le intelegem si le admiram..si nu vrem sa schimbam nimic..hihihih

    numa nu ma incepeti cu catedrala neamului...ca numa zic ce as baga eu in dinsa..:):):):)
    doar tineti minte..ca din banii vostri se face..:):):):) ca doar e urgenta nationala..acolo s-a cobori dumnezo si de acolo va salva el omenirea prin poporul roman..ca parca asa e vorba..hihih
    si noroc ca dumnezo stie mere pe matura..ca nah..altfel trebuiau sa ii faca si drumuri..da nah..am scapat ..hihi ii trebe doar beserica...:):):)

    si sa nu uitati sa dati bani si la popa cind vine ssa va arunce apa prin casa de trebe sa dati iar cu dispersit..dupa ce v-o patat tati paretii..s-o sfintasca..ma scuzati..am gresit..hihih si nici intr-un caz sub 50 de lei..ca na..trebe si parintele sa isi puna termopane..sau sa marga la o parasuta si el...si nah..sa pape bine..sa aiba forta sa il reprezinte pe dumnezoul cel de sus..pe care numai el il cunoaste...hihihih

    dar eu sint mindru ca is roman :):):):) si ma identific perfect aci :):):):)
    si as dori sa se inchida dreacu greanitele tate..sa nu cumva sa ajungem in westul asta de doi lei...si sa stam aci..sa ne fierbem si sa ne bucuram unii de altii..pina la adinci batraneti :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  30. nu-s helvetic din pacate, in rest cam ai dreptate. Mie sincer mi-e si mila de occidentalii astia rigizi si lipsiti de imaginatie. Sa vina la noi la megavanghelionul din anu asta, acolo sa vezi curve manelisti si focuri de artificii. Imaginatie debordanta!!!!de la an la an tot mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
  31. sunt uimita de prestatia voastra :):)
    i'm speachless now
    scepticismul meu a fost zguduit din temelii

    noah, daca ziceti voi, hai sa merem la cules covrigi din coada catzeilor :))

    si apoi...OM VIDEA...(cum zice somebody):):):):)

    RăspundețiȘtergere
  32. ...daca nu ne place...venim napoi si punem de-un trio manelist :))

    RăspundețiȘtergere
  33. de ce zici tu scepticism? cu privire la ce? la cainii si covrigii lor in coada dincolo?
    sau la ce te referi..

    se pare ca eu si sebi sintem un pic mai porniti impotriva romanilor si a romaniei...:):):):)
    da cam greu sa nu fii....

    tanti nashpie...da hai amu...ca tu ai mai umblat pe afara..
    nu ti se pare o diferenta de la pamint la soare intre noi si orice alta natie vestica??
    nu e pacat sa ai o viata..si sa o futi in romania..sau sa ti-o futa altii in romania? sa traiesti ca un animal..cind ai putea trai mmai ok dincolo? si multe alte chestii zic eu ca sint...pentru dincolo..si nu contra dincolo... amu nu ma apuc sa le insir pe toate..da poate ar fi interesant sa facem o lista cu pro si contra :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  34. nimeni nu vorbeste de caini cu covrigi in coada, io ma cred olecuta mai cumpatat decat sa idealizez occidentul, e vorba de un lucru, de fapt foarte simplu, sa traiesti normal si civilizat si responsabil. Atat! Tara asta NU TE LASA sa traiesti asa, pur si simplu si sa vrei tot nu poti.

    RăspundețiȘtergere
  35. @ flo: exact! sunt sceptica in privinta covrigilor

    asa e, am mai scos nasul pe afara ( oricum sunt mic copil pe lanaga dvs.), dar vezi tu...am fost doar in calitate de turist. una e sa fii turist intr-o tara si alta e sa traiesti acolo o perioada mai lunga de timp, sa incerci sa te integrezi in peisaj...am eu un feeling ca nu e chiar atat de easy cum pare la prima vedere:)
    da florin, exista o mare diferenta intre romania si tarile din vest, dar pana si acolo daca esti atent la detalii, cu siguranta observi la un moment dat gunoiul de sub presh :))

    totusi cred ca e ok sa ai si o astfel de experienta, sa-ti largesti orizonturile.

    cu siguranta mi-ar place sa traiesc abroad, pt o anumita perioada de timp...dar nu ca emigrant.
    cred ca mi-ar place sa traiesc in mai multe tari, cate un pic...maxim 1 an :)
    ar fi interesant :):):)

    RăspundețiȘtergere
  36. @sebi: ai perfecta dreptate( din pacate)...dar asa a vrut D-zeu, sa ne nastem aici:) putea fi muult mai rau:))

    RăspundețiȘtergere
  37. da sigur ca putea fi mult mai rau...
    dar putea fi mult mai bine :):):):):) aia ce nu zici..hihih

    diferenta intre optimist si pesimist o stiti voi??
    optimistul..crede ca asta e cea mai buna lume posibila....

    iar pesimistul...stie ca asta e cea mai buna lume posibila..
    amu rumegati :):):):):) ce dreac am vrut sa zic cu asta..da nu eu am zis..ci o lege de-a unui frate de-a lu murphy :):):)

    RăspundețiȘtergere
  38. sigur ca ar putea fi mai buna, cu un minim de decenta, inteligenta, cumpatare si vointa. Numai ca daca astea toate nu exista s-o dus dracu tot. Si din pacate nu vad ca la noi ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  39. cam intortochiat gandeste fratele lu' murphy, dar noah...pana la urma m-am prins :):):):)

    RăspundețiȘtergere
  40. traim in secolul 21, dar mentalitatile si educatia is de secol 19 la noi, in marea masa.
    dar chiar si asa turma ar merge inainte daca ar avea pastori luminati...
    din nefericire nu-i are :(
    oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  41. io is sceptic ca merge cu turma si cu conducatori luminati. pana nu depasim stadiul de turma si nu devenim cetateni io nu cred in emancipare. Poate merge si asa :)) dar nu in Europa.

    RăspundețiȘtergere
  42. de ce sintem noi tot in secol 19????????
    aia nu e vina conducatorilor..

    conducatorii..sint ca noi..exact ca noi...nici mai buni nici mai rai..
    ei is niste lichele pt ca romanii sint lichele..
    ei fura..pt ca orice roman..daca poa sa fure..fura si un leu..si e mindru...
    ei nu au cuvint..pt ca romanii nu au cuvint..spun una fac alta...
    ei nu respecta legea..pt ca romanul nu respecta legea...(o fi la alt nivel..da tot aia e )

    deci..de aia nu avem noi conducatori luminati...ca sa raspund si intrebarii tale..pt ca asa sintem toti...:):):):):)
    intr-o tara de lichele nu poti sa ai conducator bun....
    ai cea ce esti si ceea ce meriti :):):):)

    plus ca romanul...va ramine la stadiul de turma always (si alte natii is la stadiul de turma...pt ca esti prins intr-un set de legi...chestii trestii..) dar depinde..daca esti o turma de hiene (ceea ce sintem noi) sau o turma de lei..sau nu de lei nah..ci o turma de furnici de ex..care stiu ce au de facut fiecare la locul ei..care au onoarea..simtul responsabilitatii...simtul onoarei :):):):)

    asta e baiul la noi..onoarea :):):):) si oportunismul si lichelismul...
    cind le rezolbam pe astea...adica never :):):):):)

    cit de covrigi in coada....sa fim sobri...nu e nici acolo covrig in coada...dar daca faci si lucri si vrei..si esti om...pina la urma ai o viata normala..

    pe principiul tau.....de ce nu ai vrut sa fii doctor in sat in virf de munte?? aia te vedeau acolo ca pe dumnezo..iti dadeau gaini si oua..:):):) si casa..ca sa stai acolo...

    de ce ai vrut orash??

    pe acelasi principiu...romania e satul din vf de munte...cu buda in curte...fara apa si fara curent...:):):):)
    de ce sa nu icnercam sa avem o viata normala..unde la intersectie...cind eu stau la coada...stiu ca nu va veni..un imaginativ de roman, o lichea adica...care sa se bage in fata...:):):)

    stiu ca am divagat si sar de la una la alta..da nu pot...fac cu nervii..hihi
    nah..la fiml cu mine..sa ma calmez :_:)

    tzuc la voi

    RăspundețiȘtergere
  43. esti ultraradical :))

    eu cred ca fara masuri punitive si constrangere, niciunul nu devine "cetatean" de buna voie si nesilit de nimeni:):)

    iti amintesti cum ai luat amenda pe autostrada atunci cand furam la vienna? pun pariu ca amu nu mai intri la austrieci fara sa cumperi vinieta:):):):)

    RăspundețiȘtergere
  44. Auleo 45 de posturi ... nebunilor !!!

    Sunt de acord cu nashpi
    Nici o natie din lumea asta nu s-a nascut ordonata civilizata muncitoare si alte cele.
    De ex daca tin eu bine minte prin suedia(poate elvetia nu retin exact) prin 1900 se fura c-an codru , pardon ca la noi
    pana au trecut ei la taiat de maini si era plina tara de ciungi, mamele aratau copiilor pe strada si copii au inteles ca sa furi e nasol doare si e dificil sa te stergi la fund cu mana stanga.

    Cert e ca s-au inteles oamenii la niste legi si au pus niste conducatori care s-au tinut de ele
    Si la noi asa iute s-ar rezolva dar nu alegem (poate nici nu avem pe cine momentan) oamenii care ar sustine si respecta statul de DREPT.
    la noi e mai mult statul deGEABA. sau statul de smecheri manelisti.

    Noi stim problemele pe care le avem si nu e complicat sa le rezolvam dar nimeni nu face nimic , inclusiv dintre noi s-a votat cu Baselu, asta am votat , asta avem.

    RăspundețiȘtergere
  45. Da ce sa spun adi, ca daca votam cu alde Antonescu sau cu Geoana aveam o Romanie curata si bogata. Cmon man!!!! Cat de masurile punitive si de constrangere si de anii 1900. Voi auziti mai despre ce vobiti? 1900? taiatu mainilor???intr-o tara care pretinde ca e in UE. Eu nu cred in "tzepes doamne", cred in educatie, numai problema e ca aici tra sa incepi acuma sa ai rezultate peste 20 ani. Noi n-am inceput!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  46. adi..tu inde ai fo pina amu.?:):) noi scriem aci..si tu apari dupa o saptamina?:):):):)

    deci...ajungem de unde am plecat...de ce am ramine in tara asta...unde sintem ca la inceput de 1900...cind am putea pleca de aci..(si o sa plecam :);)) ca sa traim in secol 21...

    deci tate discutiile noaste au fo de prisos...
    comparam o tara de la 1900...cu tarile din 2011..
    comparam planorul cu avionul cu reactie...sau dacia cu ferari:):):)

    RăspundețiȘtergere
  47. ferrari nu se scrie cu doi "r"?

    RăspundețiȘtergere
  48. http://www.antena3.ro/romania/file-din-romania-drumarii-taseaza-cu-picioarele-asfaltul-pus-in-gropi-117294.html

    se poate si mai rau de atit?????????????
    nu cred.....:):):):)

    RăspundețiȘtergere
  49. nu se scrie cu doi mai :):):)

    http://www.ferrari.com/FF/

    analfabetule...hihihihi
    si enzo se scrie cu doi de z :):)

    RăspundețiȘtergere
  50. si luca de montezemolo?

    RăspundețiȘtergere
  51. pai e di nu de :):):):) da in rest e bine..hihi

    RăspundețiȘtergere