Faceți căutări pe acest blog

duminică, 5 septembrie 2010

Secularizare ori ba?

Discuţia despre laicitatea statului, adică imparţialitate şi chiar pasivitate faţă de tot ce înseamnă religios în spaţiul public este o chestiune cu greutate în Europa, dar şi în Romania, unde peste 90% din cetaţeni se declară credincioşi. Este clar, că, în aceste condiţii ar fi o sinucidere politică, în Romania, ca orice partid politic să nu ţină cont de această realitate şi e puţin probabil ca vreo situaţie conflictuală între religie-stat să se poată transa cu echilibru şi pană la urmă just. În general, în România, liberalii şi social democraţii sunt de acord cel puţin declarativ, cu neamestecul instituţiilor religioase în state affairs, deşi realitatea ne-o demonstrează că implicaţiile există, se văd. Ce se întamplă în Europa? Trendul e acelaşi, secularizarea este necesară, religiosul ar trebui adică exilat strict in sfera privată. Totuşi dacă ne uităm pe schema din imagine 288 de locuri din parlamentul european sunt ocupate de democraţi, adică cea mai mare fracţiune, din care fac parte în primul rând creştin-democraţii. Este clar că, conform cu doctrina acestora, în care invăţătura creştină ocupă un loc definitoriu, biserica, garant şi simbol al moralei creştine, ar trebui să fie o instituţie activă în luarea deciziilor politice. Deci, prieteni, nu este chiar aşa sigur că secularizarea e completă în Europa anului 2010.

8 comentarii:

  1. Az ideologiak es eszmek orokke harcot fognak vivni az emberek es kozossegek figyelmeert; jollehet a szekularizacio nem egy befejezett tortenet, jelen demokrata-liberalis kozegunkben fenyet leginkabb az allam semlegessegenek eszmenye homalysoitja el.
    Ugyan nem tekintem az allam semlegessegenek kovetelmenyet a liberalis politikai elmelet vegso posztulatumanak, de igen fontos szerepe van. Joparan vagyunk, akik megismertuk eletunk soran az allamszocialista rezsimet, amelyik nemcsak arra erezte feljogositva magat, hogy a szemelyes megggozodeseink korebe tartozo kerdesekben allast foglaljon, hanem arrogans modon kotelezoen elvarta, hogy azonosuljunk az ideologiajaval. Ertheto is ha megkulonboztetett figyelemmel, ha nem ovatos korultekintessel figyelunk manapsag minden regi-uj eszmet. Es ha sok dologban elter is a nezetunk abban megegyezhetunk hogy a liberalis allamnak semlegesnek kell lennie. Persze a semlegesseg nem zarja ki, higy az allam meghatarozzon kovetetndo ertekeket, vagy kijelolje a kozjo terrenunamt. De ugyanakkor korlatokat is szab az allamnak ezen torekveseiben: nem foglalhat allast onkenyesen, es senkit sem kenyszerithet eroszakkal az alammal es ertekvallalasaival valo azonosulasra. Vegtere is a semlegesseg elve lenyeget tekintve nem mas, minthogy az allam lemond arrol, hogy eloirja, mi a jo es az igazsagos, es mi nem az.
    Es oszinten remelem valaha, mi itt a Vadkeleten is megertjuk milyen fontos is ennek felismerese es tudatositasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma omoara Deca cu maghiara :P,desi stie suficient romaneste.
    Macar de ar scrie in engleza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Macar de-ar scrie....:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun, bun... dar ideologia lor „creștin”-democrată este pusă așa de formă în numele partidului, ca să ia ochii prostimii cu ștampila în mână.
    Pe de altă parte, nimeni nu vrea să lase onor Biserica în pielea goală, Doamne păzește! Doar să plătească impozit pentru proprietățile deținute. La fel ca orice altă instituție, firmă, companie prestatoare de servicii din orice altă țară de pe lumea asta. Chiar și în România. Aveți 78213281 la puterea n de hectare de pădure, pășuni, islazuri etc în Moldova, vii pe la casierie, taică, dă cu banu' și la revedere. De ce, dacă lucrezi pentru „autoritatea supremă” și vinzi idei de mai bine pe lumea cealaltă ai trebui tu să fii scutit de impozite?! Și mai vii și la ușa mea să-mi ceri TU mie TAXA pentru cult?! Taxa că ce? Că cred? (cacofonii intenționate) Taxa că aprind și io o lumânare de înviere în fața porții bisericii?! Că la parastase și nunți și botezuri și înmormântări, botez de bobotează plecați oricum cu buzunarele pline, că lumea e fraieră sau temătoare și dă, nu cumva să dormim prost pe lumea cealaltă... Ioi, ce m-am turat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-un fel ma bucur ca te-ai turat macar devine blogul mai activ oleaca. La postarea "Noua cenzura" e un adevarat razboi. Acum, eu sunt de acord cu ce spui tu vizavi de scutirea de impozite si in general cu tot. Sigur crestin-democratia e o doctrina politica un pic mai complexa si ea nu se refera numai la problema taxelor. La mine ce nu intra in cap la aceasta doctrina, e cum sa aplici in lumea noastra secularizata de azi, morala CRESTINA si nu e vorba numai de metodologie (:)) dar pur si simplu nu vad nici scopul. Daca are careva explicatii, le astept!

    RăspundețiȘtergere
  6. Apropo Octi, Descartes de sus sustine mai sus, o neutralitate cat mai mare a statului. Neutralitate nu indiferenta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Normal, un fel de "noi vă dăm legile, luăm taxe pentru aparatul birocratic, şcoli, poliţie, spitale, cercetare şi voi respectaţi legile, faceţi comerţ, ce vă taie capul, dar în limitele impuse de stat, prin lege..."

    RăspundețiȘtergere