Faceți căutări pe acest blog

luni, 27 septembrie 2010

Kalvin Klein utca :)

http://www.bihon.ro/stiri/oradea-bihor/articol/laszlo-tokes-sflideaza-primaria-oradea/cn/news-20100927-05022064

Am citit articolul si marturisesc ca e o intamplare cel putin ciudata. Nu-mi dau seama daca e vorba de cinism sau de prostie din partea pastorului Tokes. Ok, pot intelege demersul politic sau civic al tinerilor maghiari de a lipi si dezlipi placute, desi pentru mine, recunosc ca patrotismul-de-placute-bilingve-si-de-meciuri-de-fotbal mi se pare infantil si ieftin. In fine, dar ia uitati-va ce placuta s-a gandit dl Tokes sa puna: strada Jean Calvin si sub ea Kalvin Janos utca. Cred ca no comment ajunge. :)

P.s. cand politia comunitara i-a explicat vicepresedintelui parlamentului european ca face ceva ilegal, acesta a raspuns, ca legea e "proasta si antidemocratica." O fi dar e lege totusi.

8 comentarii:

  1. Subiectul de mai sus e o problema complexa. Bineinteles, dl. Tokes nu a procedat nici pe departe corect, el luand in maini ce nu s-a facut pana acum. Maghiarii (dincolo de granite) intotdeauna aveau tendinta si nevoia de a "maghiariza/traduce" cuvintele care nu existau in vocabular - deducand asta la numele cuiva devine cam "nashpa". Punand astea la o parte, cred ca aici e vorba doar de un "star" de care n-a mai auzit lumea de mult (din fericire?!), care in aceasta modalitate doreste sa demonstreze ca mai exista. Totusi, nu inteleg de ce trebuie sa scoata iarasi la iveala "ura" ( cu care nu prea se intalneste mult in Oradea, fata de alte orase ) intre nationalitati ( defapt nu a facut altceva - asta fiind deja o caracteristica generala a personajului lui).
    Insa, nu trebuie uitat ca strada Primariei (daca totusi e vorba de aceasta strada) a fost numit 80+ ani "Teleki utca" si doar ... ?15? "str. Primariei".

    Hunter. - habar nam cum sa setez IDul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate scrie si teleki utca se poate scrie sub sau deasupra. Eu nu cred, totusi ca e problema fundamentala in relatiile dintre minoritati etnice, montarea de placute bilingve sau infigerea de zeci de statui in parcuri. Sunt de acord cu tine ca mai degraba naste ura si separare decat apropiere. Si inca ceva, eu cred ca si in Oradea exista destula ura, mitul ca suntem mai civilizati nu tine la mine, poate doar n-a fost ocazia sa izbucneaca nimic, Har, domnului!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sebinek igaza van amikor ugy fogalmaz a szoborallitas es utcaelnevezes nem lenyegi problemaja a kisebbsegi politikanak. Es ugyanakkor Hunternek is igaza van, akkor amikor azt mondja egyes politikai agensek ezzel visszaelnek, hogy szandekosan magukra tereljek a kozvelemney figyelmet.
    Mind a fent emlitett eropai parlamenti kepviselo mind pedig az a fiatal politikai szervezet ugyanabbol a meggondolatlan politikai elhatarozasbol taplalkozik. Ugy velik, ha nem nincsenek heves es eletbevago eszmek, amiert az emberek kuzdjenek, akkor hiabavalosag a nemzeti eszme ugye. Igy tehat inkabb megragadnak tobb alkalmat konfliktusok kielezesere es ezel ket legyet utnek egy csapasra:
    1. minnel tobb embert megnyerni ugyuknek - "magyar ember - magyar fold" es ehhez kell a tobbseg mint bunbak, aki miatt a kisebbseg asszimilalodasban sorvad
    2. sajat politikai erdekei fenntartasa: ha nincs konfliktus nincs nacionalizmus iranti erdeklodes sem, es ekeppen rajuk sincs szukseg.
    Ez a magatartas helytelen es elkerulendo de engedjetek meg, hogy feltegyek egy retorikai kerdest: Hany roman nemzetisegu baratja vagy egyuttmukodo partnere van az inkriminalt: Edelyi Magyar Ifjaknak (Asociaţia Tinerilor Maghiari din Ardeal) es az europai parlamenti kepviselo urnak?
    Igen: Egy sem.
    Nem erdekuk az egyutt mukodes keresese, a kisebbsegi es kulturalis politika elmagyarazasa a tobbseg fele, latszolag szamukra csak egy fontos van, hogy barmi legyen csak egjen.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cei care nu inteleg, Descartes e de acord cu celalate comentarii. Si el sustine ca nu se poate rezolva integrarea minoritatilor prin isteria asta a schimbarii placutelor sau a plantarii de statui. Mai spune el ca personajul incriminat nu are, de fapt nici un interes ca cele doau etnii, maghiara si romana sa traiasca in armonie, ci dimpotriva sa iste scandal pentru a atrage atentia.
    Asa a ajuns si vicepresedintele parlamentului european, cea ce din punctul meu de vedere a fost o greseala si in fapt, denota ignoranta si indiferenta EU fata de adevaratele disfunctionalitati in relatiile interetnice.
    Suntem deci de acord, eu imi doresc ca aceste concluzii ale tale domnule Descartes sa apara si in lucrarea ta de doctorat. Ar fi util. Cat despre consensul dintre noi....unde e Hades sa nu fie de acord! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. "Simple mind simple pleasures" eu personal nu cred ca ar trebui bagat in seama denumirile stradale doarece esenta nu este in limba folosita ci in faptul simplu de a fi capabil sa o identifici.
    Nu cred ca este o chestie imposibila sa se folosesasca doua placi...chiar si cu 2 nume diferite (desi lol), dar ca norocul avem destui "cavaleri" care nu au nimic de facut numai sa rezolva daca trebuie chiar si prin cruciada acesta problema. Eu as zice ar fi mai bine sa se ocupe de gropile din strada Juhasz Gyula decat sa se grabeasca sa-l renumeasca Luminii.

    S-ar putea sa fiu eu ignorant, dar cruciada acesta nationalizanta mi se pare boring...nu cred ca ar fi chiar asa de greu sa se ajunga la un consens.

    "its me"! (Ciubi)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai tu te gandesti cat prestigiu si let's face it, bani are un vicepresedinte de parlament european. Ce consens? Pai atunci i se desfiinteaza postul. E boring is de acord.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Pai atunci i se desfiinteaza postul."
    Si asta este o problema? ... pt mine sigur ca nu, dar din pacate este exact ca si situatia angajatilor de la promarie "dati afara" ...
    Its just an Urban LEGEND.

    (Ciubi)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand ajungi sa lucrezi intr-o asa institutie gigantomana cum e parlamentul UE de acolo nu te mai da afara nici dracu, eventual daca te numesti sarkozy sau berlusconi dar ei au alte planuri :)

    RăspundețiȘtergere