Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 august 2010

Ce fel de oameni suntem noi romanii?


Romania este o tara saraca. Din UE suntem laolalta cu Bulgarii cei mai saraci. Asta explica si scuza multe lucruri. Am trait cosmarul comunist vreo 40 de ani si asta ne-a marcat existenta asa de puternic cum eu personal (am numai 34 de ani) n-as fi crezut. Intalnesc si acum zilnic oameni a caror viata nu s-a schimbat in mod esential fata de perioada de dinainte de 89'. Aceasi blugi, acelasi televizor, aceasi mobila in casa, acelasi job, aceasi mentalitate. In timpul liber injuram guvernul. Si guvernul e de injurat. Aici toti suntem de acord, mai putin ei-guvernul. Ce se intampla in afara de asta. Care sunt lucrurile care ma deprima total si care nu depind de un guvern sau altul, nu depind de un presedinte sau altul, nu depinde de primar, de prefect, pe scurt nu depinde de o administatie, de o institutie. Daca traim la oras intr-o comunitate, la bloc sau curte comuna, sa zicem, e lesne de observat anumite obicieiuri ale unor concetateni. Eu spre exemplu stau in centrul asa zis istoric al unui oras care se pretinde a fi printre cele mai frumoase din tara. Curtea in care stau eu are destul de mult spatiu verde. Ea are vreo 1000 de mp si ar putea fi ca un mic parculet. Dar nu. Nu e. Nu este pentru ca vecinii, din comoditate, frica sau prostie s-au gandit ca e bine sa-si bage seara masinile in curte. Sunt si cateva garaje ilegale, dar sunt si vreo 5 masini parcate alandala pe iarba, cata mai este. Cand intri in curte, bec ioc, daca vii noaptea trebuie sa ai grija sa nu cazi in bot si asta de vreo cativa ani buni. In fine curtea arata oricum jalnic. La bloc e la fel, la unii urla muzica, altul isi scoate cainele sa-si faca treaba in casa scarilor etc etc. Exemplele ar putea merge la nesfarsit. Dar intrebarea ramane. Ce ne opreste sa fim civilizati? Ce ne opreste sa nu avem bun simt? Cine ne opreste sa nu-l respectam pe vecin si el pe noi? Guvernul? Presedintele? Primarul? Ce sa faca ei? Sa vina sa ne puna bec? Sa ne invete cum sa respectam bunul comun? Nici vorba. Asta depinde de fiecare dintre noi si putem da vina pe cine vrem si sa injuram mai departe ca lucrurile nu se vor rezolva de la sine. Si atunci??? Canada?....

2 comentarii:

  1. Cateodata tind sa fiu de acord cu tine si zic si eu ca romanii asa si pe dincolo dar cum imi place sa fiu si Gica Contra si sa sustin doua idei contrare "here follows":
    Romanii sunt exact la fel ca majoritatea oamenilor de pe aceasta planeta lenesi si egoisti
    Iar ceea ce ai observat tu se poate observa oriunde in lume.Cum am discutat si in alte postari romanii trebuie intai sa iasa din saracie dupa care sa fie mai educati si deci poate o parte mai morali si mai empatici si nu in ultimul rand sa fie tinuti in frau mai strict de legi si de aplicantii acestora, sau poate ca mult mai strict.
    Un exemplu ar fi din domeniul meu de activitate:
    In fata camerei avocatilor de la judecatorie era semnul de fumatul interzis si bineinteles toti avocatii fumau chiar acolo. Organul care putea sa-i amendeze nu apartinea de instanta si deci nu trecea niciodata prin aceea locatie. Argumentul tau este ca sunt romani, eu as zice ca sunt doar necontrolati si nepdepsiti.
    Aduc si exemplul d-lui Vintila din articolul sau, romani se comporta foarte bine in multe tari din vest chiar daca aici scuipa seminte pe strazi desi tot romani sunt si acolo.
    Pe de alta parte de abea am iesit din comunism si nimeni nu ne-a invatat ca in capitalism daca nu-ti faci tu ordine in ograda ta nu-ti face nimeni si atunci ograda ne reflecta interiorul mai ales daca e ograda comuna ... egoist si lenes deci nelucrata atat din lenevie cat si din egoism " cum sa pun eu bec de ce sa nu puna sebi?"
    Elementele pe care le mentionezi tu cred ca le gasesti si in cartierele mai sarace din tari straine. Poate vei argumenta ca oamenii din curtea ta nu sunt saraci si as vrea sa te intreb de cat timp nu sunt saraci ? Cred ca de prea putin timp. Inca nu exista o mentalitate o educatie de un nivel suficient in care sa ne dam seama ca facand rau altora sau nefacand bine cand avem ocazia fara efort prea mult ne facem rau noua pana la urma.
    Foarte putini romani inteleg ca libertatea are limite si nu ma refer neaparat la cele legale ci la limitele trasate de libertatile celorlalti pe care ar trebui sa-i consideram egalii nostri, si incalcarea libertatii lor ar trebui sa trezeasca frica (in lipsa empatiei)ca si libertatea noastra va fi incalcata si deci solidaritatea cu acesta este calea logica si umana.
    Avem multe de invatat pana sa ajungem la nivelul vestului, iar ei au multe de invatat pana la nivelul unui OM (altruist empatic si inteligent) Noi romanii suntem prea tineri ca oameni liberi ca sa stim ce inseamna libertatea si problemele care vin odata cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desigur totdeuana se poate pune vina pe ceva. Si culmea uneori chiar e adevarat si chiar exista cauze plauzibile ale mizeriei in care traim cu totii. Dar dincolo de scuze ar trebui oleaca sa ne uitam si in ograda noastra. E o banalitate crasa ce spun, recunosc si orice proast sau proasta invitata la realitateaotv va spune acelasi lucruri, doar ca ei dupa ce merg acasa fac exact pe dos. E o schizofrenie in comportamentul nostru aici. Una colectiva. Da ce sa-i faci rezultatul a 40 de ani de bezna. Iata o alta scuza!;)

    RăspundețiȘtergere